- Fett behövs för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D; E och K från maten
- Fett spelar en stor roll för hur maten smakar och används som smakförstärkare. Många aromämnen är fettlösliga och fettet framhäver därför dessa smakämnen.
- I LCHF pratar man om fettkvot, förhållandet mellan fett och övriga ingredienser Proteiner och kolhydrater i maten. Rekommendationer inom LCHF säger 75% fett, 20% protein och 5% kolhydrater. (källa: http://www.alltomlchf.se/grunder/hur-mycket-ska-man-ata/) Tänk då på att 100g kött inte är 100g protein. Hur mycket protein som finns i olika slags kött, går att googla fram.
- Ett "oljebyte" i kroppen med ny olja som inte härsknar tar ca 120 dagar. Våra celler mår mycket bättre utan härdade och processade fetter.
Här kommer en liten guide om olika fetter.
Mättat fett
Finns i animaliska livsmedel och vissa vegetabiliska oljor, bör användas sparsamt.
Mättat fett hittar du i: Fet mjölk, grädde, smör, matfettsblandningar baserade på smör- Ost korv, bacon, glass och bakverk.
Enkelomättat fett
Detta är hälsosammare än mättat fett, kan minska halten av det skadliga LDL.kolesterolet i blodet. Som i sin tur minsjar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Enkelomättat fett hittar du i: Oliver, Olivolja, rapsolja, mandel, hasselnötter, cashewnötter, jordnötter, avokado och kyckling.
Omega-3
Är en essentiell fettsyra som kroppen själv inte kan tillverka utan behöver få via kosten.
Omega-3 hittar du i: Fisk och alger.
Omega-6
Kroppen kan inte heller tillverka detta. Många har idag för mycket av detta ämne i kroppen som sägs öka inflammationer.
Omega-6 hittar du i: Rött kött, skaldjur, soja, nötter, maj- och solrosolja.
Omega-7
En fettsyra som kroppen själv kan producera. Stärker hudens och slemhinnornas cellmembran. Mängden Omega-7 sjunker i kroppen med åldern och även vid stress och dålig kost.
Omega-7 hittar du i: Havtornsbär.
Omega-9
Kallas även omättat fett och anses hälsosammare än mättat fett. Kan minska halten av kolesterol i blodet.
Omega ´-9 hittar du i: Oliv- och rapsolja.
Fleromättat fett
Omega-3 och Omega-6 där du bör välja livsmedel med Omega-3 då de är betydligt hälsosammare.
Transfetter
Detta bildas när flytande växtoljor som härdas genom industriteknik. Fettet blir hårdare och åstadkommer sprödhet och fasthet, vilket också sker i kroppen om vi äter det. Det onda LDL-kolesterolet höjs och det goda HDL sänks.
Transfetter hittar du i: Kakor, puversoppor, flingor, snacks och snabbmat.
ALA- fettsyra
Alfa-linolensyra är en livsviktig fettsura som människan inte själv kan tillverka, utan behöver få i sig via kosten.
ALA hittar du i: Gröna, bladiga grönsaker och vegetabiliska oljor, feta fiskar som makrill och ansjovis.
DHA- fettsyra
En Omega-3 fettsyra som är en byggsten i cellmembraner, främst i hjärnan. För foster och barn upp till 2 år är det mycket viktigt att de har tillgång till DHA.
DHA hittar du i: fisk och skaldjur
EPA- fettsyra
Även den en Omega-3 fettsyra som är nödvändig för cellerna. Har även en antiinflammatorisk verkan. I kroppen kan den omvandlas till DHA, efter att vi fyllt 2 år.
EPA hittar du i fet fisk som t.ex. lax och makrill
GLA-fettsyra
En Omega-6 fettsyra som bildas i kroppen från linolsyra. Finns i vegetabiliska oljor. GLA håller huden frisk och anses hormonbalanserande.
GLA hittar du i: Jättenattljusolja.
Källa: Laga LCHF Aftonbladet 28 maj-3 juni 2012, Livsmedelsverket, naturmedel.org
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar