1 hel fryst lax (som tinas och benas ur, men man behåller skinnet) Alt. en färsk lax som är färdigbenad, behåll skinnet på. Hur stor mängd beror på hur många ni är.
Lägg laxen i en ungssäker form och salta ganska mycket. Peppra med grovmalen svartpeppar och strö över ganska mycket fryst dill (eller klippt färsk dill). Häll över olja (av god kvalie´) så att det täcker hela laxen. Lägg över aluminiumfolie och ställ i kylen till dagen därpå.
På serveringsdagen häller du av oljan, sätt in laxen med foliet över i ugnen på 225 grader i 20 min. Ta ut laxen, vänd den i formen och dra av skinnet. Sätt in den i ugnen utan folie i ca 10 min till.
Sås
Gör även såsen dagen innan så att den hinner stå och dra.
1 hackad gul lök
1 rivet äpple (om du inte är strikt)
1 dl hackad smörgåsgurka (leta efter en utan socker)
1-1½dl majonäs (efter smak)
1-1½ dl ovispad grädde (som du vispar)
Saft av 1 citron
Dill
Blanda ihop allt och ställ i kylen.
De som inte äter LCHF får kokt potatis till detta. Själv äter jag det som det är, eller kokar lite blomkål eller broccoli till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar